Natuur

Verslag natuurwerkgroep 2020

Het jaar 2020 was voor de natuurwerkers een heel bijzonder jaar

6 februari 2020 een prachtige dag op de Haarman aan de grens in Ratum. Veel opslag verwijderd maar ook pijpenstrootjesgras verwijderd met het idee dat de heide daar meer terug komt. Ook een boom die veel schaduw in de poel gaf, is omgezaagd. Als je dan later in het jaar  tijdens een wandeling langs de grens  (kommiezenpad) daar langs komt zie je dat de heide daar toch echt terrein aan het veroveren is.

20 februari een werkdag met een hele grote groep op Aardenwerk de Stegge in Kotten Dit waren veel snoeiwerkzaamheden rondom hun moestuin en experimenten in het landschap. Erg mooi. Het was jammer dat we in de zomermaanden daar niet met een excursie naar toe konden om te zien hoe je met andere zienswijzen op een andere manier kunt tuinieren en de aarde minder last heeft van droogte.

26 september Besselinkschans. Een mooi dag gelukkig droog weer. Het terreintje was door de boer gemaaid en dus konden we met een paar nieuw aangeschafte harken aan het werk. Ook konden we zien dat de eigenaar afgelopen zomer het bos goed uitgedund had. We kregen  van verschillende mensen te horen dat er veel orchideeën gebloeid hadden afgelopen voorjaar/zomer. Dan weet je ook waar je het voordoet.

10 oktober was de volgende werkdag maar helaas 2 dagen van te voren werden we gebeld door Staatsbosbeheer dat het hoofdkantoor geen toestemming gaf om te werken met vrijwilligers in de groeve. Wat waren we teleurgesteld maar natuurlijk hadden we wel begrip voor de situatie.

Vanaf dat moment hebben we later in het jaar  alle werkdagen stuk voor stuk moeten afzeggen. Wie had dat gedacht dat Corona zelfs onze natuurwerkgroep tot stoppen dwong.

Hermien Toebes