Routes

Oost Achterhoek heeft een aantal prachtige fiets- en wandelroutes

A.  Wandelroutes:

1.   Wenters dorp:

In de streektaal is Wenters de naam voor Winterswijk. De route leidt u in en rond het dorp Winterswijk langs een aantal plaatsen die natuurhistorisch of cultuurhistorisch van belang zijn, zoals de oude bleekweiden met het restant van het Bleekershuus. De wandeling is ± 8 km lang, maar kan ingekort worden tot ± 5 km.

2.  Ravenhorst:

De Ravenhorst was vroeger een havezate ten noorden van Winterswijk, maar is helaas verdwenen. Alleen de naam en een oude spieker herinnert hier nog aan. Maar het bijzondere landschap is gebleven, zij het wel wat aangetast. De route leidt u door een karakteristiek landschap voor deze streek met houtwallen, beken met kleinschalige bossen en langs ’t Hilgelo, een zandwinningsplas. De route is ± 7 km lang.

B.  Fietsroutes:

In de fietsroutes zijn een aantal z.g. ‘afstappunten’ opgenomen. Op deze punten worden enkele bijzonderheden verteld. U kunt deze dan op uw gemak lezen en bekijken.

1.  Oude Bocholtsebaan:

Winterswijk was vroeger een belangrijk spoorwegknooppunt. Dit is nog goed te zien aan het grote stationsgebouw. Op gegeven moment liepen er vanuit Winterswijk vijf lijnen. Daar zijn nu nog maat twee van over en het goederenvervoer (vroeger veel kolentreinen uit het Roergebied naar de Randstad) is helemaal stopgezet. Eén van de vroeger lijnen liep naar de Duitse stad Bocholt en is kort na de oorlog opgeheven. De rails, de bielzen en de steenslag zijn allang verwijderd, maar u kunt het oude traject gemakkelijk als een lange kaarsrechte halfverharde zandweg herkennen. U zult op deze fietstocht deze oude spoorbaan regelmatig tegenkomen. De route is ± 17 km lang.

2.  Ratumsebeek:

De meeste beken in Nederland zijn door o.a. kanalisatie en vervuiling zodanig aangetast dat de typische beekflora en-fauna niet of nauwelijks meer terug te vinden is. Rond Winterswijk zijn nog enkele, deels nog gave natuurlijke beken te vinden met de bijbehorende planten- en dierenwereld. Het ontstaan van het Winterswijkse bekensysteem hangt nauw samen met het ontstaan van het oude agrarische cultuurlandschap in en vooral na de  middeleeuwen. De route is ± 25 km lang.

3.  IJstijdroute:

Deze route is over twee routes verdeeld; Noordoost- en Zuidwest-Winterswijk. Elke route is ± 25 km lang. Bij deze routes ligt de nadruk op de geologie. Met name wat nog te zien is in het landschap aan overblijfselen uit de tijd dat zo’n 200.000 jaar geleden het landijs Nederland bereikte. In Winterswijk zijn hiervan geen stuwwallen te vinden, maar wel veel grote zwerfstenen en smeltwaterdalen. Het is heel interessant om het landschap zo door heel andere ogen te bekijken dan u gewend bent. Al staat de IJstijd centraal, toch leidt deze route u ook langs veel oudere lagen in de ondergrond zoals de Muschelkalk in de steengroeve en de ontsluitingen van het Oligoceen in Miste.

4.  Winterswijk in de tweede wereldoorlog:

Grote steen Woold 12000 kg

Deze route voert u door de prachtige natuur rond Winterswijk, maar is vooral een tocht langs plaatsen die een herinnering bewaren aan de tweede wereldoorlog. Er zijn daarvan nog monumenten (zoals de steen die herinnert aan de tankslag in het Woold of aan de onderduikers in het Korenburgerveen) en soms ook andere overblijfselen te zien. De route is ± 25 km lang. Op de foto hieronder het weiland waar de tankslag heeft plaatsgevonden.

Geitenboerderij Brömmels.

Deze routes zijn uitsluitend te verkrijgen bij de VVV Winterswijk, Lichtenvoorde en Groenlo.