Natuurbeheer in de steengroeve

Natuurverenigingen IVN en KNNV Oost-Achterhoek organiseren op zaterdag 28 september weer de meest spectaculaire natuurwerkdag van het jaarprogramma. We gaan aan de slag in de oude steengroeve in Winterswijk.
De Steengroeve
De Winterswijkse steengroeve wordt wel de mozaïekvloer van Nederland genoemd. Het is geologisch werkelijk uniek. De steengroeve is deels nog in gebruik. Wij gaan echter aan de slag in de oude groeve, die sinds de jaren tachtig niet meer in gebruik is. Daarvoor werd de groeve gebruikt voor de winning van Muschelkalk. Het heeft zich, als eigendom van Staatsbosbeheer, ontwikkeld tot een schitterend stuk natuur. Er leven zeldzame planten en dieren, maar het meest bekend is de groeve toch wel als nestplaats van een koppel oehoes. Het spreekt voor zich dat de oude steengroeve normaal niet voor publiek toegankelijk is. Voor ons maakt Staatsbosbeheer echter graag een uitzondering. Heb je dus altijd al eens willen afdalen naar de bodem van de groeve en steek je graag de handen uit de mouwen, grijp dan je kans. We gaan in de groeve vooral ongewenste boomopslag verwijderen. Er is uiteraard deskundige begeleiding aanwezig, die ook meer over het gebied kan vertellen. Ondertussen maak je tijdens een kop koffie of soep kennis met gelijkgestemde natuurliefhebbers.
Doe je mee?
De dag staat onder leiding van H. Toebes. Aanmelden is deze keer verplicht, minimaal 2 dagen van te voren: h.toebes@solcon.nl. Voor gereedschap wordt gezorgd en bovendien zorgen we voor koffie/thee en heerlijke soep. Neem wel graag je eigen boterhammen mee. We verzamelen op zaterdag 28 september om 9.30 uur aan de Steengroeveweg in Winterswijk, ter hoogte van het Oehoepad. We verwachten rond 15 uur klaar te zijn. Zorg voor stevig schoeisel. Er zijn handschoenen, maar het is fijn als je je eigen handschoenen meeneemt. Het is ook mogelijk om alleen in de ochtend te komen. Geef dat dan even aan bij je aanmelding. We stellen het op prijs als je op de fiets komt, aangezien er maar beperkt parkeergelegenheid is

Datum & tijd
za 28 september 2024 om 9:30
Vertrekplaats

zie artikel